tiistai 17. marraskuuta 2009

Hirvikärpäsihottumaa?

Ajattelin vaihteeksi herkutella ihottumakuvilla. Käydessäni syyskuun alussa retkellä Jurmossa sain oudon kutiavan paukaman reiteeni. Luulin sitä aluksi punkinpuremaksi, mutta siitä ei löytynyt varsinaista punkkia ja lääkärikään ei sitä sellaiseksi tunnistanut. Hän ei kuitenkaan osannut sanoa mikä se olisi.

(napsauta kuvaa saadaksesi suuremman kuvan)

Arvelin jo hieman, että se olisi saattanut olla hirvikärpäsen purema tai jotain, koska yöpyessäni Korppoossa sain parikymmentä hirvikärpästä hiuksiini ja muualle. Saattaa hyvin olla, että joku olisi päässyt housujenkin sisään.

Nyt yli kaksi kuukautta myöhemmin paukama ei ole hävinnyt. Viime viikolla huomasin sen jo hieman tulehtuneenkin.

Vastaavia mutta pienempiä paukamia on vähitellen ilmestynyt melko lailla joka puolelle kehoa ja viime viikolla ne alkoivat kutiamaan huomattavan voimakkaasti.

Hoidoksi hirvikärpäsihottumaan käytetään yleensä hydrokortisonia ja antihistamiinia. Apteekista sai jonkinvahvuista hydrokortisonivoidetta ja antihistamiinia onneksi löytyi lääkekaapista. Ne auttoivat kutinaan melko hyvin, mutta eivät kuitenkaan ole poistaneet ihottumaa tai rakkuloita lainkaan.

Duodecimin artikkeli kertoo, että hirvikärpäsihottuma saattaa kestää kuukausia tai jopa vuoden. Toivottavasti ei.


Suhtauduin näihin hellyyttäviin pikku seuralaisiin aluksi melko suopeasti, vaikka niitä olikin todella ärsyttävä poimia hiuksista ja vaatteista. Kerääntymisnopeus viime retkellä oli noin yksi hirvikärpänen minuutissa, mikä teki metsässä liikkumisen varsin ongelmalliseksi. Metsästä pois lähtiessäni ymmärsin laittaa takin tiiviisti päälle, jonka jälkeen sain metsästää autostani parisenkymmentä yksilöä.

Viime viikolla myös käsiin ilmestyi satoja vesikellomaisia näppylöitä tai rakkoja. Ajallisesti ne ilmestyivät samaan aikaan kuin muualla kehossa olevat näppylät ovet yleistyneet, mutta ovat aika erilaisia. Ehkä erilaisuus johtuu käsien paksummasta ja joustavammasta nahasta, en tiedä.

(napsauta kuvaa saadaksesi suuremman kuvan)

Varasin ajan lääkärille jo viime keskiviikkona, mutta sain ajan vasta tämän viikon perjantaille. Kutina on hyvin voimakasta ja rasittavaa, joten odottelu ei todellakaan ole ollut kivaa.

Päivitys 20.11.2009

Pääsin viimein lääkäriin. Lääkärin mielestä käsien ihottuma ei olisi hirvikärpäsistä aiheutuvaa. Sain ihottumaan tuhdimpaa kortisonivoidetta.

Lähteitä

Timo Reunala, Maria Laine, Martine Vornanen ja Sauli Härkönen. Hirvikärpäsihottuma – maanlaajuinen riesa (PDF). Duodecim 2008; 124(14):1607-12.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Löytyiköhän tähän ihottumaan ratkaisua. Mikä aiheuttaa ja millä hoidetaan pois.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseessä on dyshidrosiksena tunnettu akuutin ekseeman muoto. Suomenkielistä nimeä tuolle ei käsittääkseni ole ja lääkärillekin oli täysin tuntematon näky. Englanniksi löytyy ihan omia nettivertaistukipalstoja tälle. Olen kärsinyt atopiasta koko elämäni, mutta tuota ilmestyi ensimmäisen ja ainoan kerran käsiin vähän päälle parikymppisenä. Pahimmassa vaiheessa ei pystynyt edes taivuttamaan sormia. En tietääkseni ollut saanut mitään puremaa tuolloin, eikä aiheuttava tekijä koskaan selvinnyt. Ilmeisesti monet jenkit ovat saaneet tätä hiivasienitulehduksen jälkioireena tai sitten myrkkymurattia käsiteltyään.

Märkiviä rakkuloita voi ja kannattaa pestä apteekin laimealla vetyperoksidiliuoksella; tämä desinfioi haavaumia ja kuorii kuollutta solukkoa. Lääkäriltä kannattaa tosiaan käydä pyytämässä vähän vahvempaa kortisonia voiteena ja/tai injektiona - sekä sairaslomaa, jos työssään/opiskeluissaan tarvitsee käsiä (ja useimmiten tarvitsee). Yöksi käsien desinfiointi betadinella, huolellinen kortisonirasvaus päälle ja apteekin steriilit tekstiilikäsineet ylle ettei sotke paikkoja. Aamulla sitten kuoritaan kuivuneen visvan käsiin liimaamat hansikkaat ja pestään taas vetyperoksidilla. Koska kyseessä luultavimmin on allerginen reaktio, pitkävaikutteisten uuden sukupolven (eli väsyttämättömien) antihistamiinien käyttö tulee kyseeseen. Apteekista saa ilman reseptiä ebastiinia sisältävää Kestineä.

Mulla tämä pahin vaihe meni muistaakseni muutamissa viikoissa ohi, mutta kämmenten hilseily jatkui kyllä vielä kuukausia. Ainoastaan pari kertaa myöhemmin on käteen tullut muutama kutiseva rakkula, mutta ne olen saanut heti hoidettua pois hydrokortisonilla ja antihistamiineilla. Jännittävää kyllä; itse atopian oireet ovat tuon voimakkaan reaktion jälkeen olleet huomattavasti vähäisempiä.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on samanlaisia näppylöitä sormissa, kämmenellä ja leviävät pikkuhiljaa käsivarsiin. Mikä avuksi?

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Itsellä samanlaisia rakkuloita tuli. Allerginen reaktio (kuten ensimmäinen vastaaja kertoo), jonka syytä haettiin kissojen ja koirien kanssa 1,5 vuotta. Samaan aikaan iholla myös muualla, kuten jaloissa. Syyksi löytyi lopulta maito- ja kananmuna-allergiat. Jos korvakäytävät yhtään kutisee joutavia ja pyörii korvakäytävätulehduskierteessä, niin maitoallergiaa on syytä epäillä.
Testit oli aluksi epäkurantteja, eikä näkynyt allergiasairaalan testeissä maito- ja kananmuna-allergia lainkaan. Kun vaihtoivat toimittajaa, niin reaktiot olivat hyvin selvät. (Sain uudet testaukset, kun lääkäri ei enää muuta keksinyt mua rauhoittaakseen. Aikuisella ei ilmeisesti noita (muna/maito) allergioita edes epäillä, kun ne kuuluvat "lastentauteihin")
Itsellä noiden rakkuloiden taustalla oli kananmuna. Kun jätin kananmunan ja sitä sisältävät tuotteet pois ruokavaliosta maidon ohella, niin oireet paranivat noin viikossa, eivätkä ole tulleet takaisin. Tai no, jos syön täytekakkua tai lettuja, niin sitten nousee rakkuloita sormien kylkiin, ja maidon takia korvat kutajaa, toki. Maidon poisjättäminen paransi myös "atooppista" ihoa, riittävä vedensaanti pitää ihon hyvässä kunnossa ja iso osa rasvausrumbasta on taaksejäänyttä elämää.


Mutta juu, voi joku muukin (ruoka-aine) oireet aiheuttaa.