tiistai 1. tammikuuta 2013

Teemoja uudelle vuodelle 2013

Taas on vuori vierähtänyt ja maailma mullistunut. Ei paljoa, mutta vuoren verran. Aika on tullut muistella menneitä aikomuksia mitä ei ole saanut tehtyä ja toistaa niitä seuraavalle vuodelle.

Katsausta taaksepäin

Nettiaktiivisuuteni painottui 2012 sekalaisiin nettikommentointeihin, ei juurikaan omiin tuotoksiin. Syynä lienee, että toisaalla kirjoitusten lukemisesta saa selkeämmin palautetta kun joku joskus vastaileekin, tänne kirjoitetut jotenkin tuntuvat menevän aika lailla hukkaan. Tähän suomenkieliseen blogiini keertyi huisat kaksi kirjoitusta, englanninkieliseen hulppeat 12 kpl, koska siihen sentään on joskus tullut jotain kommentteja eli sitä sentään joku lukee. Englanninkielisen blogin kirjoitukset myös painottuivat aiempaa ehkä teknisemmin. Uuden Suomen Puheenvuoro-kirjoituksia tuli vain yksi. Vaikeudeksi onkin tullut, mistä kirjoittaisin mihinkin blogiini ja miksi, kun muualle kirjoitetut kommentit tuottavat paljon paremmin vuorovaikutusta.

Töitä tuli tehtyä ja porkkanaa sorvattua, mutta se nyt on oma aihepiirinsä joten ei siitä sen enempää.

Fyysinen rappio ja sen hidastaminen

Kesällä tuli retkeiltyä saaristossa hieman. Ei nyt aivan yhtä paljoa kuin suunnittelin, mutta sentään edes välttävästi. Ja olihan se selvästi halvempaa ja ekologisempaa kuin jonnekin kauemmas matkustaminen, josta minulla ei ollut kovin selkeitä visioita tänä vuonna.

Kesäkuussa kävin myös Lapissa katsomassa Venuksen ylikulkua ja samalla hieman patikoimassa Ylläksen ympäristössä.

Tärkeintä retkeilyssä, matkailussa ja muissa vastaavissa aktiviteeteissa on kuitenkin saada liikuntaa, joka on suoranaisesti elintärkeää. Siksi se on oikeastaan kaiken muun edellä.

Henkinen kasvu eli elämän karttaminen

Opintoihin ei jäänyt juuri yhtään aikaa, ainakaan oleellisimpiin asioihin mitä olisi pitänyt tehdä. Sain kuitenkin hieman virkistettyä evoluutiobiologian epävirallisia opintojani, erityisesti sen mielenkiintoisimman osa-alueen eli evoluutiopsykologian osalta. Sikäli kun sen keskeisimpiä teemoja on seksuaalisuus, on myös sitä aihetta tullut seurattua nyt aiempaa tiiviimmin. Tiedä sitten kiinnostaako "se ja se miten sitä saa" myös ulkotieteellisistä syistä, mutta pidän sitä joka tapauksessa älykkyyden evoluution kannalta mielenkiintoisena ja ehkä jopa keskeisenä aiheena. Muina EP:n keskeisinä teemoina ovat mielen modulaarisuus ja sosiaalinen käyttäytyminen, jotka vaikuttavat hyvin keskeisiltä teemoilta erityisesti tietoisuuden kehityksen ja olemuksen kannalta.

Lähestyin tekoälytutkimuksen tärkeintä sovellusta eli maailmanvalloitukseen soveltuvan robottiarmeijan rakentamista hieman myös mekaniikan ja elektroniikan kannalta. No tämän aloitin oikeastaan jo edellisvuonna, mutta se on edistynyt hieman hitaasti, koska mekatroniikka on turhan matalan tason käsityötä vaativaa minun makuuni. Mutta kyllä minä vielä.

Sain myös syksyllä suoritettua sinällään mielenkiintoisen Scala-verkkokurssin. Ongelmana vain on, että teen tutkimukseen liittyvät kehitystyöt ehkä sittenkin mieluummin jollain tehokkaammalla kielellä, vaikka Scala onkin ehdottoman kiva ja mielenkiintoinen kieli.

Ärsyttävät asiat

Maailma ei ole täydellinen, mikä on omiaan ärsyttämään myös minua. Jotain pitäisi tehdä, mutta jos ei itsellä ole suoria keinoja, voi aina marista epäkohdista, jotta joku muu tekisi. Tätä tuli tehtyä viime vuonnakin aika paljon.

Uskonnoista ja maailmankatsomuksista ei tullut kirjoiteltua mitään kovin merkittäviä omia artikkeleita, mutta sekalaisia keskustelukommentteja eri foorumeilla, välillä jopa aivan aktiivisesti. On mielenkiintoista, kuinka Suomen maallistuminen vaikuttaisi viime vuosina kiihtyneen ratkaisevasti ja suomalaisten identiteetti vaikuttaisi läpikäyvän hidasta, mutta varman oloista muutosta kristillisestä ja muuten taikauskoisesta uskonnottomaan. Tähän kuitenkin sisältyy paljon riskejä, joiden merkitystä täytyy pohtia ankarasti.

Muustakin politiikasta tulee välillä keskusteltua, mutta en useinkaan jaksa kiinnostua päivänpolitiikan kysymyksistä. Talous- ja sosiaalipolitiikka ovat itselleni aivan liian monimutkaisia, jotta osaisin sanoa siitä paljoa muuta kuin mitä sitä paremmin seuraavat yleensä ehtivät sanoa. Globalisaatiossa on uhkia, Euroopalla menee kurjasti, Suomi on vaarassa, ulkoiset uhkien aiheuttama oikeudenmukaisuuden heikkeneminen uhkaa hyvinvointivaltiota, jnpp. No, yritän toki löytää omia näkökulmiani.

Kuluttajana kuluttaja-asiat ovat aina lähellä sydäntäni. Viime vuosina erityisesti puhelinterroristit ovat nousseet merkittäväksi ärsyttävyyden lähteeksi Suomessa. Toiminta vaikuttaa olevan selvästi lainvastaista monelta osin, mutta jostain syystä kukaan ei tee mitään. Ehkä minun pitäisi. Muita ärsyttävyyksiä ovat valheellinen mainonta ja ärsyttävät myyjät. Viime vuosikymmenenä vaikuttaisi tapahtuneen merkittävää kehitystä asiakassuhteiden rakentamisesta kohti asiakkaiden manipulointia ja ryöstöä. Liekö se sitten tieteellistä kehitystä markkinoinnissa vai mitä, mutta kuluttajien etu se ei varmastikaan ole.

Suomen medioiden taso ja myyntilähtöinen populismi ärsyttävät. No ei sen puoleen, että muualla olisi yhtään paremmin. Medialla periaatteessa pitäisi olla jonkinlainen vastuu kertoa valtakunnassa vallitsevista epäkohdista. Näin tapahtuu varsin vähän - merkittävimpiä median esille tuomia epäkohtia ovat BB-talon viinanhuuruiset tapahtumat. Kun medioiden toimintaperiaatteena on ensisijaisesti tuottaa voittoa, seuraa siitä tiedonvälitykselle vain marginaalinen sivurooli. Kiihtyvä taistelu lukijoista ja katsojista voi korostaa tätä enenevissä määrin. Mediakritiikkiä tarvitaan siksi entistä enemmän. Ei ehkä ole yllättävää, että sosiaalinen media on vähitellen nousemassa kaupallisten medioiden ohi tiedonvälityksen ja yhteiskuntakritiikin kanavana.

Lupauksia vuodelle 2013

Jatkan seuraavilla uudenvuodenlupauksilla, mitkä vuonna 2012 jäivät vielä joiltain osin saavuttamatta:

 • Syön jouluruoat loppuun
 • Menen huomenna töihin
 • Harrastan urheilua aktiivisesti jotta elän vuoden loppuun
 • Käyn neljän seinän ulkopuolella
 • Opiskelen maantiedettä, kieliä ja kulttuuria
 • Kehitän taiteellista ilmaisukykyäni maailmankuululle tasolle
 • Ymmärrän ihmismielen toiminnan
 • Ymmärrän miten se on kehittynyt
 • Sovellan oppimaani tekoälytutkimukseen
 • Teen historiallisen läpimurron tieteessä
 • Tutustun mekatroniikkaan
 • Rakennan älykkään robottiarmeijan
 • Harjoitan sotastrategian taitojani tietokonepeleilläsimulaatioilla
 • Valloitan maailman
 • Määrittelen hyvän ja oikeudenmukaisuuden itseäni miellyttävällä tavalla
 • Otan käyttöön hyvän ja oikeudenmukaisen politiikan
 • Valmistaudun valloittamaan Marsia ryhtymällä opiskelemaan astronautiksi
 • Saan vuoden 2013201220112010 joulusiivouksen loppuun
 • Käyn katsomassa ilotulitusta uutenavuotena

Ja blogi(e)ni kannalta tärkeimpänä:

 • Kirjoitan näistä asioista matkan varrelta myös blogeihini
 • Kirjoitan lyhyempiä artikkeleita, joiden kirjoittamiseen ei mene puolta päivää

Näillä eväillä mennään eteenpäin.

Ei kommentteja: