maanantai 19. tammikuuta 2009

Gazan tuhotut talot

Sota on ohi, ainakin toistaiseksi. Nyt kaivellaan raunioita.

Israelin sodan aikana tuhoamien talojen määrä on varsin mielenkiintoinen. Täysin tuhottuja taloja on 4 000 ja pahasti vaurioituneita 20 000. Määrä ei ole mitätön verrattuna rakennusten määrään Gazassa. En tiedä tarkkaa määrää, mutta uutiset kertovat 100 000 menettäneen kotinsa, joten pelkästään tuhottujen kotitalojen voisi arvella olleen lähes 10% kaikista, lisäksi tulevat tietenkin toimitilat.

Määrä vaikuttaa erikoiselta suhteessa sodan kuolonuhrien määrään, joita oli 1300. Jokaista kuollutta ihmistä kohti tuhottiin täysin siis kolme taloa. Jos Hamasin taistelijoita oli kuolleista ehkä 400 (Israelin arvio), on suhde vielä erikoisempi.

Gaza ei ole niin tiukasti rakennettu, että yhden talon tuhoaminen olisi tuhonnut välttämättä myös muita taloja kovin laajalta alueelta. Talojen tuhoaminen on siten luultavasti ollut kunkin talon kohdalla tarkoituksellista.

Epäsuhtaa voidaan ehkä selittää sillä, että Hamasin taistelijat pakenivat nopeasti tulitettuaan, jolloin Israelin joukot senkin vuoksi tuhosivat pääasiassa taloja, joissa taistelijoita kyllä ensin oli, mutta ei enää kun talo saatiin tuhottua tykistötulella tai ohjuksella.

Mutta oikeasti, kymmenen tuhottua ja viisikymmentä purkukuntoon vaurioitettua taloa yhden taistelijan listimiseksi?

Ovathan taistelijat varmasti aina jossain talossa, joten tuhoamalla kaikki talot, joissa taistelijoita tiedetään joskus käyneen, varmasti saadaan tuhottua heidän joitain piilopaikkojaan ja vähennettyä talojen omistajien halua päästää taistelijoita taloonsa. Tämä on tietenkin terrorismia. Tästä on esimerkkinä YK:n koulun tuhoaminen, jonka perusteluiksi ensin annettiin kuvamateriaalia Hamasin taistelijoiden toiminnasta talossa, vuonna 2007 kun talo oli väliaikaisesti tyhjillään.

Mikäs siinä, varmasti kaikki Israelinkin talot saisi tuhota tällä perusteella, siellä kun sotilaita liikkuu joka puolella aika paljon siviiliväestön keskuudessa. Siis "käyttäen siviilejä ihmiskilpinä." Varusmiehet käyvät lomillaan kotona sotilasasussaan ja tietenkin, koska miehillä palvelus jatkuu 35 ikävuoteen saakka kuukauden vuodessa, kaikissa heidän kotitaloissaan "oleilee sotilaita". Plus muut reserviläiset.

Tietenkään Gazan taloissa ei oikeasti ole tarvinnut olla taistelijoita, tämä tekosyy kun toimii varmasti, koska vastakkaisen todistaminen on miltei mahdotonta. YK:n koulunkin tapauksessa ensin heitettiin rutiiniperustelu talosta ampuneista taistelijoista, sitten kaivettiin todisteita vanhasta kuvamateriaalista ja lopulta koko perustelu muutettiin "lähellä olleiden" taistelijoiden tuhoamiseksi. Tämä selityksen huolimaton käyttö osoittaa selvästi, kuinka tekaistu rutiiniselitys se on.

Suomen tukeman klinikan tuhoaminen on myös hieman erikoinen. Israel väitti (toisen avustusjärjestön vastaisesti), että siellä oli Hamasin taistelijoita, jonka jälkeen klinikkaa varoitettiin ja kehoitettiin poistumaan, jonka jälkeen tyhjä talo tuhottiin. Hamasin taistelijatkin varmasti olivat siis jo poistuneet. Anteeksi mitä? Siis mikä olikaan syy talon tuhoamiseen?

Todistustaakka olisi periaatteessa Israelilla, mutta tietenkin sekin on lähes yhtä mahdoton - pitäisikö kaikilla sotilailla olla jatkuvasti muutama kamera kuvaamassa? Niin kova todistustaakka tekisi kaikki sotatoimet mahdottomiksi. Näin epäsymmetrisessä sodassa voisi silti vaatia edes jotain.

Vaikka julkaisihan Israel ilmakuvia pommituksista. Joissain tapahtui "toissijaisia räjähdyksiä", jotka kielivät asevarastoista, yhdessä taas lastattiin "raketteja" autonlavalle. Paitsi että, kun toimittajat kävivät paikan päällä, putkilot saattoivatkin olla verstaan käyttämiä happipulloja. Ja toissijaiset räjähdykset kenties tekaistuja - ohjuksia kun voi ampua kaksi.

Oli miten oli, järjettömän kevyiden kriteerien omaksuminen ja tuhottujen talojen määrä tekee uskottavaksi sen, että Israel on tarkoituksella järjestelmällisesti tuhonnut kaikki tyhjät talot. Toisaalta vähentääkseen Hamasin taistelijoiden suojapaikkoja, mutta tietenkin tässä on ollut loistava tilaisuus tuhota palestiinalaisten elinehtoja ja siten painostaa heitä pakenemaan maasta. Tyhjien talojen tuhoaminen kun ei tule kuolleiden tilastoon.

Kodin tuhoaminen tietenkin tuhoaa kaikki koko elämän työn tulokset. Toimitilojen tuhoamisen seuraamukset ovat helposti yhtä suuret. Talouden verkostoon sisältyy myös rahoitus ja velkojen jääminen omaisuuden tuhouduttua voi myös aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Tuho ei siten tuhoa vain ihmisten tähänastista elämää, vaan myös tulevan.

Voidaan sanoa, että vähän päälle tuhat ihmistä kuoli, mutta kymmenien tuhansien elämä tuhoutui.

Tämä sopii Israelin selvään pyrkimykseen tuhota gazalaisten kaikki elinmahdollisuudet. Israel korostaa jatkuvasti, kuinka se pyrkii siihen että gazalaiset saavat "humanitaarista apua" eli ruokaa ja lääkkeitä. Mutta talojen rakentamiseen tarvittava betoni ja teräs, työkoneista puhumattakaan, eivät sisälly näihin. Ennen sotaa Israel erityisesti kielsi sementin ja teräksen tuonnin Gazaan, koska "Hamas voisi rakentaa niistä bunkkereita." Myöskään rahaa ei saa tuoda. Israelin hallituksen julkilausumat noudattavat aina täysin yhdenmukaisesti tätä hyvin tarkasti rajattua merkitystä, kun se puhuu Gazan rajojen avaamisesta.

Tässä on muistettava Gazan täydellinen kauppasaarto. Ilman teollisuuden raaka-aineita, koneita ja työvälineitä ei ole teollisuutta. Ilman traktoreita, lannoitteita, puimureita ja myllyjä ei ole edes maanviljelystä. Ja nyt myös suuri osa vähäisistä teollisuusrakennuksistakin on tuhottu.

Israelin toiminta heijastelee Länsirannan siirtokuntalaisten toimintaa. Jotkin siirtokuntalaisryhmät ovat viime vuosina omaksuneet ohjelman, jossa he päivittäin palestiinalaiskaupungeissa kulkiessaan tuhoavat palestiinalaisten omaisuutta, potkimalla vaikka ikkunoita ja lyhtypylväitä rikki. Mitä kalliimpaa ja modernimpaa, sen parempi. He saavat tehdä tätä rauhassa, koska suurinta osaa Länsirantaa valvovat israelilaiset sotilaat, joita asia ei kiinnosta. Jotkut siirtokuntalaiset ampuvat kivääreillä palestiinalaistalojen kattojen aurinkopaneeleja rikki. Joskus saatetaan ampua myös pelloilla työskenteleviä maanviljelijöitä, erityisesti sadonkorjuun aikaan, jotta kukaan ei uskaltaisi mennä pelloille.

Yllättävää kyllä, Gazan kaupungit eivät ole savimajakyliä, kuten vaikka suuresta osasta Egyptiä voisi sanoa. Rakennukset ovat melko moderneja ja ihmiset ovat hyvin vaatetettuja ja monilla on televisiot, kännykät ja tietokoneet. Kaikki on nähtävästi kuitenkin rakennettu kansainvälisen tuen turvin - kuten Suomen ja tietenkin arabimaiden kuten Saudi-Arabian, joka nytkin lupasi lahjoittaa miljardi dollaria Gazan jälleenrakennukseen.

Tuhoamalla työn välineet Israel kuitenkin pyrkii, että Gaza on ja tulee olemaan vain avun varassa. Ihmiset asuvat työttöminä avunsaajina vailla mahdollisuuksia todellisesta elämästä.

Nyt ainoa lupaus tulevaisuudesta on Hamasilla. Todellisuus kuitenkin on ja tulee olemaan, kuten tämäkin sota osoitti, että Hamas ei koskaan kykene täyttämään fantasianomaisia lupauksiaan. Israelia ei voi voittaa sotilaallisesti ja terrorismiin se ei alistu.

Palestiinalaisten kenties ainoa todellinen mahdollisuus olisi tehdä Israelille "israelit". Israel on mitä se on johtuen taloudellisesta tuesta länsimaista ja länsimaisilta juutalaisilta ja erityisesti kristityiltä, sekä siirtolaisten korkeasta koulutustasosta ja varallisuudesta. Saamallaan taloudellisella ja sivistyksellisellä tuella palestiinalaisten olisi jopa mahdollisuus tulla Israelia vahvemmaksi, kuten Israel on kaikkia väkiluvultaan runsaampia islamilaisia maita vahvempi.

Tämäkin ei tietenkään ole mahdollista, koska Israel tuhoaisi kaiken saavutetun pienestäkin tekosyystä, kuten se nyt teki, heittäessään palestiinalaiset kertaiskulla vuosikymmenen kehityksessä taaksepäin. Ja varmastikaan se ei koskaan sallisi taloudellisesti nousevien palestiinalaisalueiden varustautua sotilaallisesti.

Rauha ei siksi ole palestiinalaisille todellinen ratkaisu, koska Israelille rauha merkitsee vain palestiinalaisten terrorisoimista rauhassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu.
Tuo ajatus, että tuhoaminen on kunkin talon kohdalla ollut tarkoituksellista on vähän liian voimakkaasti sanottu.

Ongelma on, että koko tilanteessa vähän liian moni hyötyy konfliktin jatkumisesta. On aika helppoa kylvää seuraavien sotien siemeniä.

Marko Grönroos kirjoitti...

Juu, ehkä tuo oli liian voimakas ilmaisu. Sanotaan, että "on mahdollista, että tuhoaminen oli monien talojen kohdalla tarkoituksellista". Kenties suurenkin osan.

Aiheesta oli jotain muitakin uutisartikkeleita, joissa Israelin joukot viimeisenä päivänä perääntyessään räjäyttivät jonkinlaisen määrän taloja nähtävästi ilman mitään sotilaallista syytä. Tai siis, saadakseen jatkossa esimerkiksi laajemman suojattoman kaistaleen rajan tai oleellisten kulkureittien tuntumaan.