torstai 8. tammikuuta 2009

Miehitys ei ole rauhaa

(Samasta aiheesta kuin edellinenkin, HS:n keskustelupalstan kirjoituksestani kopioituna.)

Kun rakettihyökkäykset ja itsemurhaiskut Israeliin loppuvat, ei Israelinkaan tarvitse puolustaa kansalaisiaan voimatoimin. Asia on erittäin yksinkertainen.

Tämä on hämmästyttävän yksisilmäistä, että puolustellaan Israelin toimia "kohtuullisena puolustautumisena" palestiinalaisten iskuille. Kun Hamas tekee iskuja, on se "järjetöntä terrorismia", mutta Israelin iskut vain "välttämättömiä voimatoimia".

Sama perustelu toisin päin: Kun Gazan sotilaallinen piiritys ja kauppasaarto, Länsirannan miehitys ja aseelliset hyökkäykset Gazaan loppuvat, ei palestiinalaisten tarvitse puolustaa itseään voimatoimin. Asia on "erittäin yksinkertainen".

Palestiinan ongelma on nimenomaisesti kehä, josta ei ole helppoa ulospääsyä, edes keskustelupalstojen asiantuntevien ohjeiden avulla. Molemmat osapuolet aina vain "puolustautuvat" oikeutetusti toisen tekemää viimeisintä vääryyttä vastaan. Lisäksi maansa ja kotinsa menettäneet palestiinalaiset haluavat korjata aikaisemman, mutta edelleen koko ajan vaikuttavan epäoikeudenmukaisuuden. Vaikka "järkevät" päättäjät saisivat aikaan sopimuksen, se ei koskaan kelpaa ääriryhmille. Provosoimalla toista osapuolta omavaltaisesti ne saavat aikaan vastatoimia, joita vastaan maltillisetkin osallistuvat puolustamaan samassa rintamassa.

Esimerkiksi äärisiionistit perustavat siirtokuntia ja kasvattavat niitä, kunnes niiden tieltä kotinsa menettäneiden palestiinalaisten tyytymättömyys laukeaa ja tulee hyökkäyksiä, jonka jälkeen tulee vastaiskuja "uhan poistamiseksi" ja siirtokuntien ympärille tarvitaan suuremmat puskurivyöhykkeet, jne... "Me vain puolustaudumme."

Rakettihyökkäykset ovat 7 vuoden aikana tappaneet 18 israelilaista (plus joitain palestiinalaisia). Tässä "vastahyökkäyksessä" on nyt tapettu 700. Missä on kohtuullisuus? Raketit ovat siinä mielessä "aitoa terrorismia", että ne eivät juurikaan tapa ketään, mutta lamauttava vaikutus on merkittävä, kun lähikaupunkien asukkaat joutuvat elämään kellareissa. "Voimatoimena" se on sikäli kohtuullinen, että suuri osa palestiinalaisista joutuu elämään vähintään yhtä vaikeissa oloissa, miehitysvallan alla vankilakaupungeiksi muuttuneilla pakolaisleireillä ilman tulevaisuutta. Se on Israelin terrorismia, jolla yritetään painostaa palestiinalaisia, "Menisitte jo pois."

Hamas on tietenkin häikäilemätön rikollisjoukko, mutta he ovat tällä hetkellä ainoa taho, joka antaa palestiinalaisille toivoa muutoksesta. On valitettavaa, että Hamas menestyy, mutta se on aivan Israelin omaa aikaansaannosta.

Ei kommentteja: