maanantai 5. tammikuuta 2009

Huomioita Gazan sodan oikeutuksesta

Olen edelleen tullut seuraneeksi tiiviisti Gazan tapahtumia. Medioissa käytävissä keskustelussa, samoin kuin kansalaiskeskusteluissa, vaikuttaa jääneen koko lailla huomiotta palestiinalaisten pitkään jatkunut tilanne ja huomio on nyt kohdistunut rakettihyökkäyksiin.

Israelin selitys sodalle on, että se puolustautuu rakettihyökkäyksiä vastaan. Tämä tietenkin on aivan hyvä ja mielekäs peruste puolustukseksi käytävälle sodalle. Tämä tulee myös kansalaiskeskusteluissa esiin selvästi: "Mitä tapahtuisi jos Suomi ampuisi Venäjään raketteja tai jokin muu maa Suomeen?".

Myös sotilaallinen saarto ja miehitys ovat sotatoimia, jotka ovat oikeutettu peruste sodalle. Jos jokin muu valtio eristäisi Suomen muusta maailmasta sotalaivoilla ja miehittämällä Suomen maarajat, näännyttäen Suomen ruoka-avun varaan ja katkaisten energiansaannin, olisiko Suomella perusteltu oikeus ryhtyä sotatoimiin? Tietenkin.

Myös sotilaiden aseellinen hyökkäys alueelle on sotatoimi, jonka voidaan katsoa oikeuttavan vastatoimiin. Tästähän tämä sota lähti: Gaza truce broken as Israeli raid kills six Hamas gunmen. ...vaikka Israelilta varmasti löytyy selkeä perustelu hyökkäyksen välttämättömyydelle.

Tämä onkin se ongelma, että molemmilla osapuolilla on periaatteessa hyväksyttävät perustelut toiminnalleen. Tai olisi, jos toiminta olisi järkevässä suhteessa toisen puolen tekoihin.

Israel ja myös Suomen mediat ovat tasapuolisuuden vuoksi kuvanneet pommitusten varjossa elävien Israelilaisten elämää ja kurjuutta. On todellakin epäinhimillistä elää kuukausia ja vuosia jatkuvan pelon alla kotien kellareissa, uskaltautuen ulos vain välttämättömiä menoja varten.

Huomiotta ovat jääneet ne syyt miksi Hamasin toimia tuetaan palestiinalaisten keskuudessa niin laajasti. Siinä kun suurin osa israelilaisista elää yltäkylläisyydessä vapaassa maassa, palestiinalaiset elävät käytännössä vankilassa, Israelin vähitellen viedessä heiltä maat ja mahdollisuuden elämään rauhassa, itsenäisessä valtiossa kuiten vaikka me täällä Suomessa.

On todellakin absurdin yksipuolista säälitellä Gazan lähellä elävien terrorismista kärsivien israelilaisten elämää, jos palestiinalaiset niin Gazassa kuin Länsirannallakin ovat joutuneet elämään vuosikymmeniä vielä pahemman pelon alla, tai sanotaan suoraan terrorin.

Lisäksi Israelin ongelmana on vastaiskun suhteettomuus. Hamasin raketti-iskut todellakin lähinnä pelottelevat ja seitsemän vuoden aikana on kuollut vain 18 ihmistä. Tähän nähden satojen gazalaisten tappaminen on täydellisen suhteeton reaktio.

Ongelmana Gazassa on kansan ja Hamasin erottaminen. Israel väittää vapauttavansa gazalaiset Hamasin hallinnosta, mikä tietenkin on absurdia kun katsotaan Hamasin laajaa kansan tukea. Gazalaiset ja monet muut palestiinalaiset tukevat Hamasia, koska se lupaa heille oikeudenmukaisuutta ja tulevaisuutta.

Hamasissa on valitettavasti oikeitakin ongelmia, kuten sen vakaumus tuhota Israel. Lisäksi Hamas on toimintamenetelmiltään sen poliittisia vastustajia vastaan äärimmäisen ongelmallinen ja ehdottomasti vastaa pahimpia historiallisia esimerkkejä suoranaisesta pahuudesta. Nämä ovat todellisia ongelmia ja on sääli, että Hamas tulee Israelin iskujen ansiosta voimistumaan poliittisesti.

Toisaalta nykyään maltillinen Fatah oli samassa tilassa jokunen kymmentä vuotta sitten.

Ei kommentteja: